V Prešovskom kraji je optimálna sieť organizátorov služby prvej pomoci

01.08.2007 Prešov

Prešov 1. augusta (TASR) - Sieť organizátorov a poskytovateľov lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) je v Prešovskom kraji optimálna. Konštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove lekár Prešovského samosprávneho ...
V 13 okresoch kraja je dovedna 17 poverených organizátorov alebo prevádzkovateľov staníc LSPP. Len v okresoch Vranov nad Topľou a Poprad je ich viac ako jeden, a to po tri. V tom jedinom vidí Zbyňovský problém do budúcnosti. Podľa neho konkurencia pri LSPP vo všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých v jednom okrese nie je \"zdravý fenomén\". Naznačil, že pravdepodobne sa pozastaví výkon dvoch z nich a zostane jediný organizátor LSPP. Do konca septembra sa chce detailne oboznámiť so situáciou a potom pristúpiť k takým úpravám, aby boli spokojní aj organizátori LSPP, aj pacienti. Za jednu z hlavných úloh si stanovil kontrolu vybavenia priestorov, v ktorých lekári vykonávajú pohotovostnú službu. \"Doteraz sme nezaznamenali žiadne sťažnosti a problémy, ktoré máme s poskytovateľmi, riešime, \" dodal Zbyňovský.
Lekár PSK dodal, že ohodnocovanie lekárov v pohotovosti je jednotlivými organizátormi LSPP rozdielne. \"Rozdiely sú významné, \" povedal, no nechcel ich konkretizovať. Podľa novely zákona v súčasnosti každý lekár je povinný nastúpiť na základe rozpisu do pohotovostnej služby. Zbyňovský naznačil, že s tým môže byť problém, využijú aj literu zákona, ktorá umožňuje dať lekárovi pokutu až do 100-tisíc korún.
Vykonávanie dozoru nad nepretržitým 24-hodinovým poskytovaním LSPP prešlo od 1. júla na samosprávne kraje ako ich nová kompetencia v oblasti zdravotnej starostlivosti.
Do LSPP patrí okrem pohotovostných služieb pre dospelých aj služba pre deti a dorast vo veku do 18 rokov a stomatologická pohotovosť. V prípade stomatologickej služby prvej pomoci väčšina organizátorov ju v pracovných dňoch zabezpečuje na tri - štyri hodiny, počas víkendu na päť hodín.
Zbyňovský poznamenal, že Prešovský samosprávny kraj už nemá ani k jednému zdravotníckemu zariadeniu v kraji plnú zriaďovateľskú povinnosť. Štyri tunajšie nemocnice s poliklinikou - v Humennom, Starej Ľubovni, Svidníku a vo Vranove nad Topľou - prešli transformáciou na verejnoprospešné organizácie. Ich zriaďovateľmi sú nové subjekty, v ktorých PSK čiastočne participuje.
 

Vyberte región